Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.10. 08:57 Cenzúraregiszter

2012. január 10. kedd

2012. január 10-én a Washington Post vezércikkben foglalkozott Magyarországgal. A "Magyarország az autokrácia felé rohan"  című írásban egyebek mellett az áll, hogy az "Orbán híveiből álló új médiatestület megtagadta egy vezető ellenzéki rádióállomás engedélyét".

Ugyanezen a napon új bejegyzés jelent meg a Médiatanács blogján, amely a Közép-európai Egyetem (CEU) magyar médiatörvénnyel kapcsolatos írására reagál. A gúnyos hangvételű bejegyzés szerint a  CEU írásában (lásd 2012. január 5-ei bejegyzésünket) tárgyi tévedések vannak, az abban alkalmazott megközelítés pedig "teljességgel tudománytalan". E blog szerzőjében felmerül a kérdés: vajon a jogalkalmazó nem téveszt-e szerepet, amikor a jogalkotó helyett a védelmébe veszi a médiatörvényt.

Szintén ezen a napon az Index 16.51-kor arról számolt be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök indoklás nélkül megtagadta Majtényi György főiskolai tanári kinevezését. Majtényi György a kormányzattal szemben kritikus Eötvös Károly Intézet vezetőjének, Majtényi Lászlónak a fia. Bár hasonló - az akadémiai szféra függetlenségét közvetlenül érintő - eset a rendszerváltás óta nem történt Magyarországon, az MTV esti, fél 8-as Híradója nem látta szükségesnek, hogy hírt adjon az ügyről.

Ugyancsak ezen a napon Michael Konken, a Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke arra szólította fel az Európai Bizottságot és a Nemzetközi Valutaalapot, hogy csak akkor bocsássa Magyarország rendelkezésére az államcsőd elkerüléséhez szükséges pénzügyi eszközöket, ha az ország helyreállítja a sajtószabadságot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr303533323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása