Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.26. 15:49 Cenzúraregiszter

2012. január 26. csütörtök (Lázár János és az origo.hu etc.)

2012. január 26-án az origo.hu arról számolt be, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője levélben ígérte meg a város polgárainak, megvédi őket akár a pénz - vagyis a bankok - hatalmával szemben is. Amikor a hírportál a részletek felől érdeklődött, Lázár János azt üzente levélben, hogy "[s]emmiféle beszámolási kötelezettségem sincs sem az Origó, sem más sajtóorgánumok felé arról, hogyan tartom a kapcsolatot a [...] választóimmal [...] Amennyiben az Origó nem hazudna folyamatosan - többek között [helyesebben: egyebek mellett] Hódmezővásárhely adósságállományával kapcsolatban, nem volna szükség direkt tájékoztatásra." Lázár sajtóreferense, Göbl Vilmos ehhez hozzátette: ha a hírportál nem jelenteti meg Lázár válaszlevelét, mégpedig változtatások nélkül, beperlik.

Az eset legalább két kérdést felvet. Egy: valóban Lázár magánügye-e, miként kommunikál köztisztviselői mivoltában a hódmezővásárhelyiekkel? Kettő: ha az origo.hu hazudott, kért-e Lázár helyreigazítást?

Meggyőződésem, hogy az első, nem túl bonyolult kérdésre a válasz nemleges, egyszerűen azért, mert mindaz közügynek számít, ami közpénzek körül forog, márpedig Lázár leveleit vélhetően közpénzből postázták. A második, nem kevésbé egyszerű kérdésre az origo.hu munkatársa megkeresésemre ugyancsak nemmel válaszolt.

A közpénzek és a nyilvánosság apropóján érdemes megemlíteni, hogy ugyanezen a napon a TASZ jegyzete szerint felmentették Spirk Józsefet, az Index újságíróját abban a perben, amelyet Gubcsi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégének tavaly menesztett vezetője  rágalmazás vádjával indított ellene. A hírportál állításai zömmel igaznak bizonyultak: Gubcsi egyebek mellett saját könyveit reklámozta a minisztérium honlapján. 

Az Index egyébként ugyanezen a napon arról adott hírt, hogy munkatársai két teljes órán át éhségsztrájkot folytattak, így tiltakozva azért, mert Kövér László házelnök karácsony előtt kitiltotta őket az országházból. A tudósítás arról sajnos nem szól, hogy ez idő alatt folyadékot vettek-e magukhoz. 

Ugyancsak január 26-án látott napvilágot a Nyilvánosság Klub elemzése, amelyből az derül ki, hogy a közmédiumok (MTI által gyártott) hírműsorai egyetlen alkalommal sem fogalmaztak meg kritikát Orbán miniszterelnökkel szemben. A NyK kutatói egy hónap (2011. november 17-december 16.) rádiós és televíziós hírműsorait vizsgálták. A rövid ismertetőből az nem derül ki, hogy kinek kellett volna kritikát megfogalmazni: a hírszerkesztőknek vagy a hírműsorokban megszólalóknak. A kutatás emellett adatokkal is alátámasztja azt a hétköznapi benyomást, hogy a HírTV híradója kormánypárti, míg az ATV-é ellenzéki hangvételű.

Ugyanezen a napon Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az eMasa beszámolója szerint Bécsben egyeztetni kezdett Dunja Mijatovic-csal, az EBESZ sajtószabadság-megbízottjával a magyar médiatörvények módosításáról.

Szintén ezen a napon jelent meg a Mérték Médiaelemző Műhely honlapján Polyák Gábor elemzése a Klubrádió ügyéről (lásd még az előző napi bejegyzést).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr553846453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása