Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.26. 14:57 Cenzúraregiszter

2012. február 26. vasárnap (Hírműsorok a közrádióban)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendszeresen monitorozza a nagyobb hírműsorokat (MTV1 Esti Híradó, Duna TV Híradó, Kossuth Rádió 180 perc, Déli Krónika és Esti Krónika, RTL Klub  Híradó, TV2 Tények, Class FM hírek, Neo FM hírek, ATV Híradó, Hírt TV Híradó, Echo TV Híradó). A felméréseket a hatóság honlapján nem találtam meg, de azok összesítéseit elküldik a szerkesztőségeknek; a legutóbbi 2012. február 13-án érkezett. A kutatás kvantitatív módszereken alapul: elsősorban azt mérik, a kormány és a különböző (parlamenti) pártok képviselői milyen gyakorisággal szerepelnek a különböző hírműsorokban, illetve milyen hosszan kapnak szót.

A 2012. januári adatok szerint például a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli hír- és magazinműsorában a megszólalások gyakoriságát tekintve a kormány aránya 19,6 százalék, a Fideszé 43,8 százalék, a KDNP-é 3,1 százalék, az MSZP-é 14,7 százalék, a Jobbiké 8 százalék, az LMP-é 8,5 százalék volt (a fennmaradó 2,2 százalékot bizonyára más politikusok – talán a Demokratikus Koalíció képviselői – tették ki). A beszédidő hosszának megoszlását tekintve ugyanitt az arányok így festettek: kormány: 10,2  százalék; Fidesz: 41,6 százalék; KDNP: 2,3 százalék; MSZP: 20,9 százalék; Jobbik: 13,8 százalék, LMP: 6,3 százalék (a fennmaradó 4,9 százalékot bizonyára más politikusok – talán a Demokratikus Koalíció képviselői – tették ki).

Az adatok tehát azt mutatják, hogy a kormány–koalíció/ellenzék megjelenésének megoszlása a közrádióban meglehetősen kiegyensúlyozott: a kormány és a koalíció együttes megjelenési gyakorisága 66,5 százalékos, e szereplők együttes beszédideje 54,1 százalékos. Ez megfelel a többpárti demokráciákban szokásos kétharmados/egyharmados aránynak (ami abból indul ki, hogy az ügyeket vivő kormánynak és koalíciónak gyakrabban kell szót kapnia, mint az ellenzéknek), sőt némileg el is marad tőle, az ellenzék javára.

Az eredmények azonban csak akkor lennének igazán megnyugtatóak, ha a hatóság

  • nemcsak a hírműsorokat, hanem az olyan magazinműsorokat is monitorozná, mint például a Vasárnapi Újság;
  • elemezné a hír- és magazinműsorokban szereplő napirendet is, kimutatva, hogy ott mely politikai szereplők mely „témái” hogyan (nem) szerepelnek;
  • kvalitatív módszereket is alkalmazna, vagyis annak is utánajárna, a szerkesztők melyik tábor melyik szereplőjének milyen kérdéseket (nem) tesznek fel;
  • részletesen vizsgálná a parlamenten kívüli pártok és politikai kezdeményezések (például Bajnai Gordon volt kormányfő, a 4K! vagy a Szolidaritás szakszervezet) megjelenésének gyakoriságát és megszólalásainak hosszát is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr434210024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása