Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.28. 20:21 Cenzúraregiszter

2012. február 28. kedd (Médiatanács vs. Klubrádió — Európai Parlament — Magyar Demokrata)

„A bíróság megerősítette a Médiatanács elvi álláspontját” – ezzel a címmel adott ki a Médiatanács sajtóközleményt 2012. február 28-án, miután a Fővárosi Törvényszék első fokon az Index beszámolója szerint úgy döntött, a médiahatóság jogtalanul nem írta alá a Klubrádió korábban elnyert frekvenciájára szóló szerződést. A bíróság tudniillik elismerte azt, amit senki sem kérdőjelezett meg: hogy egy műsorszolgáltatónak egy vételkörzetben csak egy frekvenciája lehet. Mint ismert, a Klubrádió korábban jelezte, hogy az új frekvenciára szóló szerződés aláírásával egy időben lemond jelenlegi, egyébként is hamarosan lejáró frekvenciájáról.

A Médiatanács közleménye – talán kár is mondani – a PR-lecke mechanikus felmondása: ha valami számodra kedvezőtlen történik, hangsúlyozd azt az apró részletet, ami jó fényt vet rád, a többit pedig egyszerűen hanyagold. Nem fair. És mégcsak az se biztos, hogy használ a hatóság imágójának. A baklövések elismerése inkább növelné a presztízsét. A kommunikáció nem erőssége a médiahatóságnak.

Ugyanezen a napon a HVG arról írt, hogy az Európai Parlament újabb meghallgatást tartott a magyar médiahelyzetről. Az Európai Újságíró Föderáció képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszolgálati médiából tömegesen bocsátottak el újságírókat, ami a „puha nyomásgyakorlás” egy formáját jelenti. A South East Europe Media Organisationt képviselő Olivier Vujovic azt kifogásolta, hogy Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke kinevezése kilenc évre szól, a 2010-es médiatörvény csomagot pedig érdemi szakmai egyeztetés nélkül fogadták el. Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője ugyanakkor azt a kérdést tette fel, hogy „hol volt az unió, amikor az előző kormány lábbal tiporta a sajtószabadságot?”

Szintén ezen a napon a Magyar Narancs arról számolt be, hogy a zuglói önkormányzat tízmillió forintos támogatási szerződést kötött a Magyar Demokratát kiadó Artamondó Kft-vel egy zuglói melléklet elkészítésére.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr174220955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása