Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.04. 15:09 Cenzúraregiszter

2012. március 4. vasárnap (Kertész Ákos Kanadában)

2012. március 4-én arról számolt be az Index, hogy Kertész Ákos Kossuth-díjas író még februárban Kanadába utazott, és menekültstátusért folyamodott. Az Amerikai Népszava szerint döntésének oka az, hogy Magyarországon jobboldali politikai hecckampány indult ellene, Budapest megvonta tőle díszpolgári címét, folyamatosan zaklatták, és fizikailag is megfenyegették. Mint ismert, egy publicisztikájában még 2011. augusztus 29-én azt írta: „A magyar genetikusan alattvaló. ... A legsúlyosabb bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást ... boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni” stb. Kertész eszmefuttatásának első, legtöbbet vitatott mondatát utóbb visszavonta.

A Kertész általa mondottak nyilván minimum vitathatóak (ha valaki minden áron ragaszkodik hozzá, hogy szó szerint és ne metaforikusan értelmezze őket). A kérdés inkább az, lehetnek-e olyan tabuk, amiket Magyarországon nem lehet kimondani, vagy mindenki azt mond, amit akar, még ha mondandója a többség ellenérzését vagy felháborodását váltja is ki – vagy olyan politikai-társadalmi nyomással kell szavaiért szembesülnie, hogy bölcsebben teszi, ha az ország elhagyását választja.

Groteszk módon Kertész szavai önbeteljesítő próféciává váltak. Csak diktatúrában vagy diktatúra felé sodródó rendszerben kell az embernek üldöztetést elszenvednie a véleménye miatt.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr314288254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Persécuté Persécuteur 2012.03.25. 03:58:09

"üldöztetést elszenvednie"

Ezen a díszpolgári cím megvonását kell érteni?

Cenzúraregiszter 2012.03.25. 05:53:09

A díszpolgári cím megvonását, a folyamatos zaklatást és a fizikai fenyegetést.

Persécuté Persécuteur 2012.03.25. 07:11:44

@Cenzúraregiszter:

A zaklatásra és fenyegetésre van bizonyíték?

Cenzúraregiszter 2012.03.25. 09:41:55

Nem tudok róla, hogy Kertész szaván túl bármi alátámasztaná. De én az ellene folytatott sajtóhadjárat súlyát sem becsülném le. Ha éltél már át ilyet, Persécuté, te is tudod, milyen.

Persécuté Persécuteur 2012.03.25. 09:57:42

@Cenzúraregiszter: Tehát nincs bizonyíték arra, hogy nem történt több, mint hogy Kertész írására válaszul más írások is megjelentek ("sajtóhadjárat").

Cenzúraregiszter 2012.03.25. 11:14:54

@Persécuté Persécuteur:

Így igaz, nincs rá más bizonyíték, mint Kertész szava. Az üldöztetés nem feltétlenül korlátozódik a fizikai erőszakra; máshogy is meg lehet keseríteni egy ember életét. Képzeld magad egy pillanatra az ő bőrébe. Hiába korrigált utólag.

Persze azt is lehet mondani, hogy a közszereplőknek jobban kell tűrniük a bírálatot, és hogy tudnia kellett, mire számíthat. És ezzel valóban nehéz lenne vitatkozni.
süti beállítások módosítása