Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.20. 20:15 Cenzúraregiszter

2012. március 20. hétfő (Cigányút, Big Fat Gypsy Weddings)

2012. március 20-án arról számolt be a Magyar Nemzet Online, hogy a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és az Ide tartozunk! Facebook-csoport arra kérte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot: vonja felelősségre Pesty Lászlót, akinek Cigány út című dokumentumfilmjét a köztévé március 7-én sugározta, és tekintsen el a műsor március 21-ére tervezett ismétlésétől. A két civil csoport szerint a műsor romaellenes előítéleteket sugárzott és erősített meg, és az ilyennek nincs helye az adófizetői pénzből fenntartott köztelevízióban. Az MTVA közölte: nem ismétlik meg a műsor sugárzását.

Akár előítéletes volt a mondott műsor, akár nem, az általában jó kérdés, hogy a közmédia sugározhat-e olyan műsorokat, amelyek sértik a lakosság egyes csoportjainak méltóságát. Egyfelől érvelhetünk úgy, hogy nem, hiszen az adófizetők pénzéből nem szabad olyan intézményt finanszírozni, amely az adófizetők egyes csoportjainak diszkriminációjára szólít fel, ha mégoly burkoltan is. Másfelől viszont mondhatjuk azt, hogy igen, mert túl nehéz meghúzni a határt; szinte nem találunk olyan tartalmat, amelyet az adófizetőknek ez vagy az a csoportja így vagy úgy ne találna sértőnek.

A magyar eset némileg hasonló ahhoz, amikor Nagy-Britanniában a közelmúltban egy cigányszervezet tiltakozott a Bazi nagy roma lagzi (Big Fat Gypsy Weddings) című dokumentumsorozatot „Bigger. Fatter. Gypsier.” felirattal népszerűsítő plakátok ellen. A szintén közszolgálati státusú Channel 4-on sugárzott műsor egyébként cseppet sem igyekezett hízelgő képet nyújtani az ottani romákról. Ám ebben az esetben heteken át futó sorozatról volt szó, amely összességében alapos, árnyalt és sokszempontú képet festett a „traveller”-ekről, és számos romának kínált megszólalási lehetőséget.

Talán a Magyar Televízió is akkor járna el helyesen, ha nem a műsor ismétléséről mondana le, hanem sorozatot készítene, amelyben sok roma és nem roma mondhatna véleményt a magyar cigányság helyzetéről. Vagyis ahelyett, hogy leveszi a kérdést a napirendről, inkább valamennyi álláspontnak méltányosan megszólalási lehetőséget nyújtana.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr714329086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása