Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.24. 06:56 Cenzúraregiszter

2012. március 24. szombat (A Milla Facebook-bejegyzése [ön]cenzúrát követel)

A roma szervezetek után a Milla is megszólalt a Pesty-féle „romafilm” ügyében. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért-csoport Facebook-bejegyzésében az áll, hogy a roma szervezetek tiltakozása „a civil érdekérvényesítés nagyszerű példája. A közmédia nem ismétli meg Pesty László botrányos »dokumentumfilmjét«. Maradéktalanul elégedettek azonban akkor lehetnénk, ha a jövőben fel sem merülne, hogy ilyen vagy akár ehhez hasonló műsort sugározzon bármely csatorna.”

A roma szervezetek még csak azért tiltakoztak, mert a vitatott műsort közpénzekből finanszírozott csatorna sugározta (lásd a március 20-ai bejegyzést). A Milla ennél tovább megy: semmilyen csatornán – értsd: sem a közpénzből, sem a magánpénzből finanszírozott csatornákon – nem akar olyan filmet látni, amely előítéletes/rasszista/ politikailag inkorrekt.

A közmédia esetében nem látszik tarthatónak az az érv, hogy nem szabad olyan műsort sugározni, amely sérti az adófizetők valamely csoportját, mert szinte bármilyen tartalmat sértőnek érezhet az adófizetők valamely csoportja. A szentmise-közvetítés az ateistákat bántja (mert a tudománnyal összeegyeztethetetlen sületlenségekre tanítja fejlődésben lévő gyermekeiket), az evolucionista álláspont bemutatása pedig a hívőknek fáj (mert szembemegy a Jóisten akaratával, és a tévét néző gyermekeik is biztos elkárhoznak).

A közmédiától legfeljebb azt lehetne megkövetelni, hogy igyekezzen minél több álláspontot bemutatni és ütköztetni. Azt, hogy tiltson le egy műsort – hát ezt nem, ez közönséges cenzúrakísérlet. Még akkor is, ha a roma szervezetek és a jogvédők érzékenysége egyébként érthető.

A magánmédia esetében még a közpénz/adófizető-érvre sem lehet hivatkozni. Az pedig kevés ok egy műsor korlátozására, hogy annak tartalma sért valakit.

Mert sértőnek rendszerint egyszerűen azt a műsort nevezik az emberek, ami nem tetszik nekik, vagyis amit szubjektíve elfogadhatatlannak tartanak, mert az szerintük erkölcstelen vagy politikailag inkorrekt vagy faktuálisan téves vagy tudománytalan vagy elfogult vagy egyoldalú vagy politikailag motivált vagy emberijog-ellenes vagy a jó ízlésbe ütközik vagy árt a kiskorúak fejlődésének vagy ellenkezik Mohamed próféta és a Szent Tekercsek tanításaival stb. A megfelelő címkét mindenki ízlése szerint választhatja ki. A különféle ürügyekből a választék hatalmas, és némi kreativitással a végtelenségig bővíthető.

Az efféle ürügyek közös nevezője az, hogy hangoztatóik nem a saját nemtetszésükre hivatkoznak (mert ezt szerénységük tiltja), hanem valamilyen univerzálisnak tekintett értékre (amelynek ők csupán szorgos napszámosai). Pedig csak arról van szó, hogy nem tetszik nekik. Ez viszont magánügy, nem közügy.

A Milla tehát téved.

Jó volna tudni, hogy a hivatkozott bejegyzés a Milla mint szervezet „hivatalos” álláspontja-e, vagy csak az idézett Facebook-szerző különvéleménye. Mert szokatlan, hogy egy sajtószabadság-párti szervezet bejegyzése a cenzúra bevezetését sürgesse.

 

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr194336443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Milla Facebook-bejegyzése [ön]cenzúrát követel 2012.03.24. 20:33:01

A közmédiától legfeljebb azt lehetne megkövetelni, hogy igyekezzen minél több álláspontot bemutatni és ütköztetni. Azt, hogy tiltson le egy műsort – hát ezt nem, ez közönséges cenzúrakísérlet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.24. 21:27:59

a milla nem csupán téved, hanem hihetetlenül primitív is

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.24. 22:27:14

Teljesen korrekt cikk. Azt jelezném, hogy a keresztény híveknek csak egy része kreacionista, a pápisták például élükön a pápával többnyire elfogadják az evolúciót, mivel a teremtés a honnan a világ, az evolúció a hogyan a világ kérdésére válaszol. Persze vannak kreacionisták is, többnyire neoprotestáns felekezetekben.

Persécuté Persécuteur 2012.03.25. 03:54:40

A Milla nem téved, hanem demagóg, mint mindig.

Jack Torrance 2012.03.25. 09:36:57

tehát akkor bármilyen időpontban bármilyen műsort lehet sugározni. fasisztát, kommunistát, pornót, véres erőszakot, horrort...
hiszen nincsenek "univerzális értékek", csupán egyéni ízlés. értem.

Cenzúraregiszter 2012.03.25. 11:05:19

@Jack Torrance:

Szerintem igen. Én két kivételt látok: a személyes adatokat és a foglyul ejtett közönség esetét (azaz a szólásszabadságba az is beletartozik, hogy ne kelljen olyasmit hallgatnunk, amit nem akarunk).

A katonai, az üzlei és a banktitkokat sem sorolnám a korlátozható tartalmak közé. Mert ezeknek a védelme nem az újságíró, hanem a titokgazda feladata.

Vannak univerzális értékek. Például a majdnem korlátlan szólásszabadság és az egyéb szabadságjogok..

Jack Torrance 2012.03.25. 11:29:25

@Cenzúraregiszter: és a gyerekek védelme és hasonlók? mert felőlem üzleti titkok és hasonlók tényleg mehetnek bármikor, de néhány univerzális érték azért csak van, szerintem.

Cenzúraregiszter 2012.03.25. 11:58:00

@Jack Torrance:

Én úgy érvelnék, hogy a gyerekek védelme a szülők feladata. Az állam legitim módon legfeljebb annyit tehet, hogy a műsorszolgáltatókat az adások kódolására kötelezi, és támogatja azoknak a chipeknek a vásárlását, amelyekkel a szülők kiszűrhetik a szerintük káros tartalmakat.

Akármit is soroljanak a káros tartalmak közé. Mert a pornó kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a szexuális erkölcs gyorsan változik. Mondhatjuk azt is, hogy rá kell bízni a következő generáció tagjaira, döntsék el ők - együttesen és egyedileg - mit tartanak helyes szexuális viselkedésnek, ne erőltessük rájuk a mi generációnk normáit. Az erőszak kapcsán meg úgy tűnik, csak morális pánikról van szó: eddig senki sem mutatta ki meggyőző módon, hogy a virtuális erőszaknak való kitettség és a fizikai agresszióra való hajlam között ok-okozati összefüggés lenne.

Jack Torrance 2012.03.25. 12:51:30

A gyerek védelme persze a szülő feladata, de ha nincs semmi szabályozás akkor legfeljebb annyit tehet, hogy a gyereket egyáltalán nem engedi tévét nézni.
A pornó amúgy nem érdekel különösebben, az erőszak, a horror és a manipulatív reklámok zavarnak. Az erőszak sem azért, mert erőszakos lesz majd a gyerek, hanem mert fél tőle, egyszerűen nem tudja kezelni kiskorában.
Ezek nem vélemények, nem ízlés dolga, itt tudományosan vannak univerzális "értékek", vannak dolgok amiket egy gyereknek nem szabad látni és kész.
Hogy ezt csipekkel, vagy időbeli szabályzással éri el az állam, az engem nem érdekel és abból a szempontból mindegy is, hogy cenzúrának számít bármelyik.

Jack Torrance 2012.03.25. 12:53:12

Valamint ne feledkezzünk meg a hülye szülőkről, amit nem varrhatunk a gyerek nyakába. Kellenek szabályok, hogy csökkentsük a felelőtlen szülők miatti fenyegetettségüket (mint ahogy a kötelező gyerekülés, bukósisak és hasonlók is jogosak, szerintem a szólásszabadságot is lehet korlátozni bizonyos mértékben miattuk.

Cenzúraregiszter 2012.03.25. 14:04:42

@Jack Torrance:

A gyerekek is úgy működnek, mint a felnőttek: bizonyos reklámok hatással vannak rájuk, mások nem. Ha csokoládét és játékot akarnak eladni nekik, azt valóban megkívánják - mert szeretik a csokit és a játékot, és mert azok úgy vannak kitalálva, hogy mielőtt piacra dobják, tesztelik őket: létező igényeket elégítenek ki, nem "hamis szükségleteket". Számos termék egyébként még így, nagy reklámkampány mellett is kudarcot vall. Egyszerűen azért, mert csak azt lehet eladni, amire van vevő. A fogyasztási szokások kialakulásában egyébként a személyes tapasztalat és a személyközi kommunikáció nagyobb szerepet játszik, mint a tömegkommunikáció.

(Horrort és pornót egyébként maguktól sem adnak a kereskedelmi tévék, és nem a bírságok miatt, hanem azért, mert nincs rájuk tömeges kereslet, vagy éppenséggel heves ellenkezést váltanának ki a célközönségük jó részéből. Szóval ez nekik sem érdekük.)

A "hülye szülők" érve szerintem nem meggyőző. Ezen az alapon az állam fontosabb kérdésekbe is beleszólhatna. Például abba, hogy mit egyen a gyerek, milyen iskolába járjon, mennyit aludjon stb. A magánszférába csak akkor volna szabad beavatkoznia az államnak (mármint egy ideális világban), ha a beavatkozás szükségessége és arányossága vitathatatlan volna. De ez nem az a helyzet.

Jack Torrance 2012.03.25. 16:58:11

@Cenzúraregiszter: ugye nincs gyereked? Mert láthatóan nem tudod, hogy működnek a gyerekek. De szerintem a reklámot sem.

Az pedig, hogy az állam beleszól mondjuk a tv műsorba, egyáltalán nem a magánszférába beleavatkozás, hiszen dvd-ről azt nézel amit akarsz. Viszont tényleg védi a gyereket.
süti beállítások módosítása