Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.27. 22:45 Cenzúraregiszter

Nixon Magyarországon (2012. március 27. kedd)

1972-ben a Washington Post két munkatársa, Bob Woodward és Carl Bernstein feltárta, hogy a republikánus Nixon emberei a washingtoni Watergate-házban törvénytelenül hallgatták le az elnök demokrata ellenfeleit. Nixon sokáig fedezte alkalmazottait, így az ügy 1974-ig tartó cikksorozat megjelenéshez vezetett; az elnök ekkor lemondott. Daniel C. Hallin amerikai médiakutató szerint fontos momentum, hogy „Nixon két évvel azután mondott le, hogy a botrány először napvilágra került, és valószínűleg megmenthette volna a bőrét, ha idejében »leírja a veszteségeit« [azaz kirúgja kompromittálódott embereit      – B. L. P.], és kerüli mindazokat a konfrontációkat, amelyek a botrány eszkalálódásához vezettek.”

2012-ben a HVG munkatársa, György Miklós feltárta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es keltezésű kisdoktori disszertációjának nagy része közönséges plágium. Orbán miniszterelnök azonban fedezte emberét, így az ügy hónapokig tartó cikksorozat megjelenéséhez vezetett. A plágiumügyet vizsgáló, 2012. március 27-én közzétett szakértői jelentésből egyértelműen az derült ki, hogy az államfő disszertációja két korábban készült munkából volt kiollózva. A Schmittet jelölő Fidesznek a jelentés után néhány órával kiadott közleményében azonban csak annyi áll, hogy: „a köztársasági elnök kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon feltevéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.”

Az ügy tehát még hetekig, hónapokig, vagy akár évekig elhúzódhat. Ha Orbán „idejében leírja a veszteségeit”, és kerüli mindazokat a konfrontációkat, amelyek az ügy eszkalálódásához vezettek, akkor... 

1 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr14344719

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bukott elnök 2012.03.30. 06:53:16

Kedves Naplóm!Mai témánk a diktatúra botrányos államfője, Schmitt Pál lesz. Le sem írom többet ezt a szörnyű nevet, beleborzongok ha csak eszembe jut. Múlt héten a szomszéd Etelka néni legurult a negyedikről a lépcsőházban, mert véletlenül kiejtettem a...

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.03.28. 21:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.03.28. 12:49:53

Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sincs:
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1490_dr._kosa_lajos
Magyarhonban mostantól mindenki legyen doktor!
süti beállítások módosítása