Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.04.01. 18:59 Cenzúraregiszter

Ragadozóból áldozat, áldozatból ragadozó (2012. április 1.)

A rendszerváltás óta ez a legnagyobb politikaimarketing-akció. Célja a szerepek felcserélése: az, hogy a hírek új értelmezési keretbe helyezésével Schmittet, a ragadozót áldozatként mutassák be, a Semmelweis Egyetemet, az áldozatot pedig ragadozóként. Módszere az, hogy az elnököt a körülmények és tulajdon jóhiszeműségének áldozataként ábrázolják, az egyetemet pedig rosszhiszemű, formai hibákat vétő ragadozóként. A Népszabadság Online szerint Schmitt Pál pénteki televízióinterjúja (lásd a március 31-ei bejegyzést) előtt több órás felkészítést kapott „kommunikációs szakemberek és pszichológusok hadától”.

2012. március 30-án az MTV-nek adott „exkluzív” nyilatkozatában még csak arról beszélt, hogy a Semmelweis Egyetem eljárása rosszul esett neki (lásd a március 31-ei bejegyzést). 2012. április 1-én a Magyar Rádió Vasárnapi Újságjának adott újabb interjújában viszont már egyenesen felelőssé tette az egyetem vezetését.

A kommunikációs manőver néhány kulcsmozzanata:

  • Az információ hitelének megkérdőjelezése/Bagatellizálás: Schmitt a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta: a plágiumügyet „valami blogger” hozta nyilvánosságra, aki szerint a dolgozattal „valami nem volt rendben”. Ezzel áll szemben az ő véleménye, amely utóbbi szerint viszont a disszertáció „rendben volt”.
  • A hangsúlyok átrendezése/Ködösítés: Schmitt független magánmédiumoknak nem, csak a közmédiának nyilatkozott. Így nem kellett válaszolnia néhány valóban fontos kérdésre (tudta-e, hogy mások dolgozatát a saját neve alatt nem nyújthatja be védésre? ha tudta, nem érzi-e felelősnek magát? ha nem tudta, fenntartja-e, hogy e nemtudás ellenére is megfelelt a kisdoktori követelményeknek?). Ezek helyett néhány mellékkörülményre terelhette a hangsúlyt, például arra, hogy a döntés meghozatalának időpontjában külföldön volt, és az ország érdekében fontos gazdasági szereplőkkel tárgyalt, a Semmelweis nem hallgatta meg, és hogy ő olimpikonként a fair play híve stb.
  • Az ellenfél morális tekintélyének és kompetenciájának  megkérdőjelezése: Schmitt azt is elmondta, szerinte a kisdoktori cím megvonására csak a bíróság lett volna jogosult (vagyis nem a kisdoktori címet kiadó egyetemi bizottság, hanem egy másik testület).
  • Az elnök újrapozícionálása: A média egy részében – jelesül az Echo TV-ben és a Magyar Hírlapban – megkezdődött Schmitt újrapozícionálása, annak visszatérő állítása, hogy elnöki teljesítménye és hazaszeretete messze felülmúlja elődjeiét, különösen Göncz Árpádét.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis rektora azonnali hatállyal lemondott pozíciójáról, arra hivatkozva, hogy az egyetemet felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről „bizalomvesztést” tapasztalt.

Az ügy, úgy tűnik, továbbra is napirenden marad.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr434354434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása