Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.04.11. 13:26 Cenzúraregiszter

A Jobbik és a tolerancia (2012. április 11.)

Még 2012. április 10-én a Jobbik módosító indítványt nyújtott be. Az alaptörvény IX. cikkelyét az alábbi szöveggel kívánták kiegészíteni: „Tilos a sajtószabadsággal visszaélni. A sajtószabadsággal visszaélésnek minősül különösen a többségi társadalom egyetértését nem bíró, annak bírálatát kiváltó egyes szexuális magatartászavarok – különösen az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat – népszerűsítése.”

A HVG Online szerint a Jobbik a reklám- és a médiatörvényt is hasonló szellemben módosítaná. Betiltaná azokat a reklámokat, amelyek az azonos neműek szexuális kapcsolatát „társadalmilag elfogadott, követendő példaként” mutatná be, illetve előírná, hogy a médiatartalom „nem jeleníthet meg követendő példaként és nem népszerűsíthet szexuális magatartászavart”.

A javaslat mögött bizonyára az a megfontolás húzódik meg, hogy a média terjeszti a homoszexualitást. A Jobbik megfeledkezik arról, hogy homoszexualitás már a tömegmédia előtt is volt.

Egyébként pedig – bár ezt bizonyára felesleges hozzátenni – nem szerencsés erkölcsi és ízlésbeli normákat törvénybe foglalni, mert az erkölcs és az ízlés gyorsan változik, és mert a többség (feltételezett) véleménye nem elegendő ok a kisebbség korlátozására. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr904383031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Jobbik börtönbe dugná Morvai Krisztinát 2012.04.11. 16:53:30

A Jobbik úgy látszik mindenáron be akarja bizonyítani, hogy valóban egy náci párt: a múlt héten egy heveny tiszaeszlározással csaptak bele a lecsóba, most pedig nemes egyszerűséggel megbüntetnék a melegeket, ha élni kívánnának a szólás- és a gyülekezés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása