Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.05.20. 08:11 Cenzúraregiszter

A pártfinanszírozás és a média (2012. május 20.)

A jóhiszemű értelmezés szerint a pártok állami támogatásának megszüntetése a társadalmi szolidaritás elmélyítését, a közös teherviselés szolgálná. De ennek ellentmond, hogy együttesen is csak két-három milliárd forintról van szó, ami jelentéktelen költségvetési tétel. Az összehasonlítás kedvéért: a médiahatóság 2012-es költségvetése több mint 33 milliárd, a műsorszolgáltatási alapé pedig több, mint 77 milliárd forint.

A rosszhiszemű értelmezés szerint a pártok állami támogatásának megszüntetése azt a célt szolgálja, hogy kihúzza a szőnyeget a Fidesz–KDNP-pártszövetség riválisai alól. A kormánypártok a megszállt állami erőforrások segítségével tovább működhetnek; például az ellenőrzésük alá vont közmédia és a nemzeti hírügynökség segítségével könnyedén eljuttathatják üzenetüket a választókhoz. Az ellenzéki pártok azonban a választók számára láthatatlanná válhatnak, mert saját költségvetés nélkül kommunikációjuk összeomolhat.

A rosszhiszemű értelmezés szerint tehát a pártok állami finanszírozásának megszüntetése a de facto egypártrendszer kiépüléséhez és konszolidálásához vezethet.

Figyelemre méltó, hogy más országokban – bár válság ott is van –  jellemzően nem merült fel az az ötlet, hogy megvonják a pártok állami támogatását. A pártok Lettország kivételével valamennyi kelet-közép-európai európai uniós tagországban kapnak állami hozzájárulást. A magyarországi pártfinanszírozási rendszer nyugat-európai pártfinanszírozási rendszerekkel való összevetése irreleváns lenne, mert a fiatal kelet-közép-európai pártok taglétszáma átlagosan a fele a nagy múltú nyugat-európai pártokénak (2,84 vs. 4,40 százalék), a választói illékonyság pedig Kelet-Közép-Európában átlagosan háromszor olyan magas, mint Nyugat-Európában (40,75 vs. 13,44  százalék), vagyis a kelet-közép-európai pártoknak még nem alakult ki stabil társadalmi bázisuk, így rászorulnak az állami forrásokra.

Állami támogatás nélkül a többpártrendszer Kelet-Közép-Európában, így Magyarországon is csupán papíron létezhet. Ténylegesen a pártok képtelenné válnának funkciójuk betöltésére, vagyis arra, hogy közvetítsenek az állam és a polgárok között. Azok a magyarok, akik támogatják a pártok állami finanszírozásának megszüntetését, saját magukat is megfosztják érdekeik és eszméik hatékony képviseletétől, országukat pedig a hibás politikai és gazdasági döntések korrekciójának, azaz a kormányváltásnak a lehetőségétől.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr164526887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.05.21. 09:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása