Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.06. 11:03 Cenzúraregiszter

2012. január 6. péntek

2012. január 6-án a Klubrádió munkatársát nem engedték be a parlamentbe Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatójára. A Világgazdaság jegyzetírója szintén arról számolt be, hogy a lap munkatársát sem engedték be a sajtótájékoztatóra.

A Klubrádióhoz kapcsolódó hír az is, hogy a Népszabadságban ugyanezen a napon megjelent, "Rádiósszolidaritást" című írásában Léderer Pál újságíró azt javasolta a budapesti magánrádióknak: szolidaritásuk jeleként egy-egy órára lássák vendégül a Klubrádió műsorát.

Szintén ezen a napon az NMHH Médiatanácsa sajtóközleményben tudatta, hogy "nyitott a párbeszédre és kész konzultációt folytatni az Európai Bizottság sajtószabadsággal foglalkozó munkacsoportjának képviselőivel".

Ugyancsak január 6-án tette közzé a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azt a sajtóközleményét, amely szerint "a magyar kormány a bírói függetlenségbe és a médiaszabadságba való beavatkozásával megszegi az ország nemzetközi kötelezettségeit, és veszélybe sodorja az emberi jogokat. [...] A médiaszabadsággal kapcsolatban aggodalomra ad okot annak a Médiatanácsnak az összetétele és jogosítványa, amelynek elnökét kilenc évre nevezték ki, mégpedig úgy, hogy csupán az országgyűlés minősített többsége mozdíthatja el hivatalából. Az Európai Bizottság 2011 januárjában közbenjárt ugyan a médiatörvény kérdésében, de a jogszabályt csak igen korlátozott mértékben módosították. A kormánynak még végre kell hajtania a magyar alkotmánybíróság decemberi határozatát is, amely alkotmányellenesnek minősítette a médiatörvény egy részét, és korlátozta a Médiatanácsnak a nyomtatott sajtó és az online média szabályozásában játszott szerepét."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr263523765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.