Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.07. 10:55 Cenzúraregiszter

2012. január 7. szombat

2012. január 7-én az Index arról cikkezett, hogy az országgyűlés honlapjáról váratlanul eltűntek azok az adatok, amelyekből korábban meg lehetett tudni: a köztársasági elnökök 1990 óta hány törvényt dobtak vissza az országgyűlésnek, illetve hányról kérték ki az alkotmánybíróság előzetes véleményét. A hírportál annak kapcsán ír erről, hogy - a gyorsított törvényhozási tempó és a számos kritika ellenére - Schmitt Pál eddig egyetlen jogszabály aláírását sem utasította el.

Ugyanezen a napon a brit Independent "Magyarország visszalép a demokráciából" címmel bíráló hangvételű vezércikket közöl, amelyben az Orbán-rendszerre mint zsarnokságra utal, és röviden szót ejt a média függetlenségének megnyirbálásáról is.

Szintén ezen a napon jelent meg az Economistban "A Fidesz hosszú menetelése" című írás, amely a magyarországi demokrácia helyzetét tekinti át. A lap szerint a Fidesz "saját szövetségeseit nevezte ki szinte valamennyi független intézménybe, köztük a köztársasági elnöki és a legfőbb ügyészi posztra, valamint a pénzügyi számvevőszék és a médiahatóság élére".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr813525975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.