Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.25. 06:47 Cenzúraregiszter

2012. január 25. szerda (A frekvenciaosztásról a Klubrádió ürügyén)

Még az előző napon, vagyis 2012. január 24-én a nyilvánosság számos fórumán ismét a Klubrádió frekvenciapályázata volt a téma. A teljesség igénye nélkül: az NMHH azt nyilatkozta, hogy az állomás túl kevés pénzt ajánlott a frekvenciáért, Neelie Kroes Brüsszelben vizsgálta a vitatott frekvenciapályázatot, a fideszes Selmeczi Gabriella felháborodottan utasította el azokat a nézeteket, amelyek szerint a rádió politikai nyomás miatt vesztette el engedélyét, a Magyar Hírlap keresetlen szavakkal ecsetelte a Klubrádió munkásságát, a Véleményvezér pedig, ugyancsak a Klubrádió apropóján, a konszenzusalapú médiapolitikáról értekezett.

A szövevényes ügy legalább öt általános tanulságot kínál:

1.        A műsorterv nem lehet az elbírálás alapja, mert Magyarországon az értékelés szakmai szempontjai nem válnak el a politikai szempontoktól.

2.       A koncesszióért ajánlott összeg nem lehet az elbírálás alapja, mert nincs összefüggés egy rádió műsorkínálatának minősége és a rádió bevétele között. (Hacsak fordított összefüggés nincs: minél több pénzt kell befizetni az államkasszába, annál kevesebbet lehet visszaforgatni a műsorgyártásba.)

3.       Az egyetlen ésszerű megoldás a sorsolás: be kell dobni az összes pályázó nevét egy kalapba, és találomra ki kell húzni egyet.

4.       Az államnak mindent meg kell tennie azért, hogy felgyorsítsa a digitális rádiózásra való átállást, mert ma ez az egyetlen módja annak, hogy (szinte) valamennyi pályázó műsorsugárzási lehetőséghez jussonjusson.

5.       A frekvenciahasználati díjat nem a rádiók üzleti terve alapján előre, hanem tényleges nettó árbevételük alapján, visszamenőleg kell megállapítani.

A sorsolásos frekvenciaosztás előnye, hogy kizárja az átpolitizált döntést, egyenlő esélyt biztosít valamennyi pályázónak, elejét veszi annak, hogy a gazdagabb pályázók "felvásárolják" a frekvenciákat, és az aránytalanul magas koncessziós díj sem fenyegeti a rádiók stabil működését. Hátránya ugyanakkor, hogy kevesebb pénz folyik be az államkasszába.

2012. január 25-én ugyancsak a Klubrádió volt az egyik napirendi téma. Az Index arról írt, hogy az állomás frekvenciáját elnyerő Autórádió Kft. 200 millió forintért felajánlotta a 75 millió forintért (+áfa) elnyert koncessziót a Klubrádiónak és más állomásoknak, de azok nem kértek belőle. Klubrádió szerint már az eredeti vételárat sem lehet kitermelni.

Szintén január 25-én az Európai Bizottság munkacsoportja a médiatörvény megváltoztatását javasolta Magyarországnak, arra hivatkozva, hogy "túl sok hatalmat kapott egyetlen, a kormányzat által kinevezett médiahatóság, amely egyszerre jelöli a közszolgálati médiumok vezetőit, értelmezi az új jogszabályokat, és ró ki olyan bírságokat, amelyek akár tönkre is tehetik a médiumokat". A munkacsoport részben a CEU jelentésére támaszkodott (lásd a 2012. január 10-ei bejegyzést). Az ügy hátterét az Index ismerteti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr553751972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása