Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.07. 14:56 Cenzúraregiszter

2012. február 7. kedd (Megint a Klubrádió)

2012. február 7-én az NMHH Médiatanácsa sajtóközleményt adott ki arról, hogy ideiglenesen - 60 napra - meghosszabbítja a Klubrádió műsorsugárzási engedélyt. A fejlemény bizonyára független attól, hogy még nem értek véget az IMF-fel és az Európai Unióval folytatott tárgyalások. A kormány képviselői egyébként a nyugati lapoknak adott interjúikban az ellenzékkel folytatott párbeszéd újrafelvételéről beszélnek - például ezt mondta Martonyi János a Le Monde-nak.

Ugyanezen a napon a hvg.hu arról számolt be, hogy tovább csökkent a minőségi napi- és hetilapok példányszáma. A trend egyébként a rendszerváltás óta tart. Előbb a bulvárlapok, majd a kereskedelmi tévék, még később az internet megjelenése, végül a 2008-ban kezdődő válság vetette vissza őket. A csökkenés felveti a kérdést: nincs-e szükség a lapok terheinek - az eladott példányok és a hirdetések utáni áfa - csökkentésére.

Szintén ezen a napon a Társaság a Szabadságjogokért azt jelentette, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a Dopeman ellen a Himnusz mint nemzeti jelkép megsértése miatt indított nyomozást.

Ugyancsak ezen a napon az NMHH mediatorveny.hu címen új honlapot indított "a magyar médiaszabályozással kapcsolatos információk, elemzések közzététele" érdekében. A Cenzúraregiszter szerint ez jó ötlet. Ismert, hogy korábban a médiatörvény több rendelkezése értelmezési vitákat váltott ki. Nem volt például egyértelmű, mely blogoknak kell regisztrálniuk a hatóságnál, illetve felelős-e a tartalomszolgáltató a honlapján elhelyezett névtelen kommentekért. A honlap segíthet a hasonló kérdéseket tisztázni, növelheti a jogalkalmazó munkájának átláthatóságát. Ugyanakkor érdemes lenne kiegészíteni egy olyan rovattal is, amely közérthető formában mutatná be: mekkora összegből gazdálkodik az NMHH, a médiaalap, a közszolgálati média, és e pénzt pontosan mire fordítják.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr144075342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.