Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.16. 08:00 Cenzúraregiszter

2012. február 15. szerda (47 ezer)

2012. február 15-én a Képviselő Funky arról számolt be, hogy az MTI Hírcentrum munkatársa kényes kérdést tett fel Zsiga Marcell fideszes képviselőnek. Az újságíró arról faggatta, meg tudna-e élni a közmunkaprogramban résztvevőknek járó havi 47 ezer forintból. A képviselő korábban egyetértett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel abban, hogy ez a pénz elegendő a szerény, de biztonságos megélhetéshez. Zsiga utólag tiltakozott a „provokatív” kérdés ellen, válaszát pedig elmondása szerint a szövegkörnyezetből kiragadva adta közzé a média, így az RTL Klub Híradója is. A Funky szerint az MTI Hírcentrum elhatárolódott munkatársától. Az ATV esti Híradója annak is utánajárt, mennyit keres a képviselő. A televíziócsatorna szerint a képviselő havi bevétele 1,7 millió forint.

Ugyanezen a napon a Médiajogfigyelő arról írt, hogy az Európai Parlament szocialista, liberális, egyesült baloldali és zöld frakciója február 14-én javasolta az aggályosnak tekintett magyar törvények teljes jogi felülvizsgálatát. Az állásfoglalás kitért a médiahelyzetre is, különösen arra, hogy a médiahatóságban az ellenzéki pártoknak (és a civil szervezeteknek) is helyet kell kapniuk. A képviselők azért is aggódnak, mert az ellenzéki pártok szerintük nem gyakorolhatják jogaikat.

Szintén ezen a napon a szinhaz.hu arról számolt be, hogy Dörner György, az Új Színház új igazgatója felbontotta Galkó Balázs szerződését, arra hivatkozva, hogy olyan emberekből kívánja újjászervezni a társulatot, akik hisznek istenben. Akárhogy nézzük, ez azt jelenti, hogy a színészt világnézete miatt bocsátják el, ez pedig a többiek körében is öncenzúrához, igazodási kényszerhez, a magán- és a nyilvános szférában felvállalt véleményük elkülönítéséhez vezet - pont úgy, mint a Dörner-féle neonácik* által mélyen megvetett ötvenes években.

* Neonácinak itt azt nevezem, aki a magyarság vagy bármilyen nemzeti-etnikai csoport felsőbbrendűségét hirdeti, vagy ilyen párt tagja, támogatója.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr174117213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.