Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.18. 07:16 Cenzúraregiszter

2012. február 18. szombat (Mapping Digital Media: Hungary)

2012. február 18-án már olvasható volt a Nyílt Társadalom Intézet honlapján a Mapping Digital Media: Hungary című kutatás teljes anyaga. A jelentés egy 60 országot átfogó kutatássorozat magyar fejezetét tartalmazza, és közel egy éven át készült. A jelentés bírálja a nemzeti hírügynökség monopóliumát, a valamennyi médiumra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget, a homályos tartalomszabályozást, a digitális átállás forgatókönyvét rögzítő koherens szakpolitika hiányát, az új médiahatóság példa nélkülien széles hatáskörét, a frekvenciaosztásra vonatkozó részletes szabályozás hiányát, az egyesített közszolgálati médiának az egypárti Médiatanács alá való rendelését.

A bő 100 oldalas jelentés médiapolitikai javaslatokkal zárul. Egyebek között azt írja, az országgyűlésnek olyan új médiatörvényt kell hoznia, amely a civil társadalommal, a médiakutatókkal és a szakmai szervezetekkel folytatott konzultáción alapul, „megfelel a nyílt társadalom normáinak”, eltörli a nyomtatott sajtóra és az internetre vonatkozó valamennyi ma érvényes rendelkezést, véget vet a kiróható bírságok rendszerének, a médiahatóságot többpárti felügyelet alá rendeli, és biztosítja az újságírók forrásvédelmét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr804128409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.