Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.23. 07:03 Cenzúraregiszter

2012. február 22. szerda (EB vs. magyar kormány)

2012. február 22-én az Európai Bizottság közel 500 millió euró Magyarországnak szóló fejlesztési támogatás befagyasztását javasolta az Európai Unió pénzügyminisztereinek, mert Magyarország 2004 óta folyamatosan túllépte a vállalt deficitet. Olli Rehn pénzügyi biztos újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a túlzottdeficit-eljárást és az ugyancsak Magyarország ellen indított kötelességszegési eljárásokat külön kezelik.

A magyar kormányzat szerint a javaslat „megalapozatlan és méltánytalan”. Varga Mihály államtitkár szerint az EU Magyarországgal kíván példát statuálni, amit az is igazol, hogy számos tagország nagyobb mértékben lépte túl a hiánycélt.

Magyarországnak befolyásos uniós tagországok barátságára lesz szüksége ahhoz, hogy az összeg tényleges befagyasztását megakadályozza, ám ilyenekből egyre kevesebb akad Európában. Magyarország elszigetelődött.

Ha a magyar kormánynak igaza van – és ki kételkedne a kormány szavában? –, vagyis az Unió valóban pikkel Magyarországra, arra két magyarázat kínálkozik. Az egyik az Orbán Viktor és a kormánypárti sajtó által hangoztatott nemzetközi összeesküvés, amelynek célja az ország tönkretétele; hogy ez pontosan kinek és miért lenne jó, még tisztázásra vár.

A másik, komolyabb magyarázat az lehet, hogy – mint Kis János írja a HVG-ben – az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, köztük a sajtószabadság korlátozására tett erőfeszítések ma már nem tekinthetők egyedi anomáliáknak, hanem rendszerré állnak össze, az Unió pedig – elunva az állandó vitát – inkább a fegyelmezés eszközéhez nyúlt. Olli Rehn talán tagadja a pénzügyi szigor és a demokratikus deficit közti összefüggést, de ezzel csak szívességet tesz a magyar kormánynak: lehetőséget kínál neki arra, hogy emelt fővel, arcvesztés nélkül oldja meg a helyzetet azzal, hogy eleget tesz az uniós elvárásoknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr284181700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.