Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.23. 19:49 Cenzúraregiszter

2012. február 23-án (Budapesten frekvenciákat osztogatnak)

2012. február 23-án azt írta a Mérték Médiaelemző Műhely, hogy a Mária Rádió hetet, a Katolikus Rádió kettőt, a református Európa Rádió hármat, a Lánchíd Rádió pedig ötöt nyert el a Médiatanács által meghirdetett helyi frekvenciákból. Azt, hogy a kormánypártokkal rokon nézeteket képviselő rádiók tizennyolc engedélyt kaptak a kiírt harmincötből, miközben a kormányzattal szemben kritikus Klubrádió több engedélyét is elvesztette, nehéz másként értelmezni, mint az ideológiai hegemónia megteremtésére tett újabb kísérletként. A jelenség arra is rámutat, hogy – mint korábban is említettem itt a Cenzúraregiszteren – ideje volna megfontolni a frekvenciák sorsolással való kiosztását ahelyett, hogy a hatóság szubjektív-tartalmi szempontok alapján mérlegel.

Ugyanezen a napon arról írt a Magyar Nemzet, hogy az NMHH vizsgálatot indított a Klubrádió ellen, mert Bolgár György Megbeszéljük című műsorában egy hallgató dr. Schmitt Pál köztársasági elnök „likvidálását” vetette fel, a műsorvezető pedig nem szakította meg a beszélgetést. A híradásból nem derül ki, milyen paragrafus megsértésével vádolják Bolgárt és a Klubrádiót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr894188019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.