Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.02.29. 15:44 Cenzúraregiszter

2012. február 29. szerda (NAV vs. Milla; digitális média Magyarországon)

2012. február 29-án arról számolt be az Index, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy nap eltéréssel adóellenőrzésre rendelte be az Egymillióan a magyar sajtószabadságért két szervezőjét, Torsa Mátyást és Fölkel Róbertet. A berendeltek szerint a NAV munkatársai arra is kíváncsiak voltak, ki támogatta az általuk szervezett, a kormányzat médiapolitikája ellen tiltakozó demonstrációkat. A NAV sajtóosztálya későbbre ígért választ az Indexnek a vizsgálattal kapcsolatban.

Ugyanezen a napon a budapesti Goethe Institute-ban bemutatták a Nyílt Társadalom Intézet Digitális média Magyarszágon című kutatási jelentését. A jelentésben szereplő ajánlások szerint az országgyűlésnek:

  • újra kell gondolnia a 2010-es médiatörvényeket, széles körű társadalmi egyeztetést követően;
  • világos frekvenciaosztási kritériumokat kell kidolgoznia vagy sorsolást kell bevezetnie;
  • többpárti médiahatóságot kell létrehoznia;
  • el kell törölnie a médiumok regisztrációs kötelezettségét;
  • helyre kell állítani a közmédia függetlenségét;
  • transzparens, politikailag semleges módon kell elhelyeznie az állami hirdetéseket.

A magyar jelentést Tóth Borbála írta; az összesen 60 országot lefedő kutatást Magda Walter, Marius Dragomir, és Mark Thompson szerkesztette (az utóbbi nem tévesztendő össze a BBC igazgatójával). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr454226045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.