Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.06. 07:10 Cenzúraregiszter

2012. március 5. hétfő (paramater.sk vs. KIM)

Még 2012. március 2-ai, de annál fontosabb hír (köszönet érte beküldőjének), hogy a magyar nyelvű szlovákiai hírportál, a parameter.sk pert nyert a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal szemben. A KIM a budapesti bíróság szerint jogtalanul próbált egy másfél millió forintos támogatást visszaperelni a médiumtól arra hivatkozva, hogy az „nem nyújtott objektív tájékoztatást”. A nem jogerős határozat arra kötelezi a KIM-et, hogy a támogatás fennmaradó részét, további másfél millió forintot 15 napon belül utalja át a hírportált üzemeltető DARCUS Kft.-nek.

Az „objektivitás” hiánya ebben az esetben azt jelentette, hogy a hírportál kritikus volt a magyar kormányzattal szemben. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint ugyanis „elfogadhatatlan hangnemben” írt magyar kormányzati politikusokról – írja a HVG online.

Répás bizonyára összekeveri az államot és a kormányt, a hírportálnak ugyanis az adófizetők pénzéből, nem a kormányzati politikusok zsebéből nyújtottak támogatást – mondanám, ha egyébként nem lenne világos az üzenet. A kormányzat képviselője ugyanis őszintén és egyértelműen beszélt, amikor a Paraméterrel példát kívánt statuálni: azt üzente valamennyi médiumnak, hogy aki nem paríroz, az ne is számítson támogatásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr104292032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.