Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.10. 14:55 Cenzúraregiszter

2012. március 9. péntek (Marczius Tizenötödike)

2012. március 9-én az Élet és Irodalom mellékleteként a Magyar Újságírók Országos Szövetsége gondozásában megjelent a Marczius Tizenötödike című kiadvány, amely egyebek mellett a magyar sajtószabadság kérdésével is foglalkozik.

A MÚOSZ állásfoglalásában az áll, hogy „a hatalomban egymást követő politikai elit [sic] mindeddig a szükségesnél nagyobb befolyást akart gyakorolni a média felett. Visszaélve a médiamunkások kiszolgáltatott helyzetével és a törvényhozói hatalommal, ezt, különösen napjainkban, sikerült is megvalósítania. Pedig a nyilvánosság hiányai a demokrácia működését alapjaiban veszélyeztetik!” A média – különösen a közszolgálati és az önkormányzati média – kiszolgáltatott helyzete miatt az újságíró-szervezet átfogó társadalmi és szakmai vitát kezdeményez.

Szerintem kissé megkésve, mert az új médiaszabályozás és a média kormányzati ellenőrzése ma már befejezett tény. Úgy vélem, ideje megfontolni a tiltakozás radikálisabb formáit – akár a parlamenti tudósítások bojkottját vagy egy országos újságíró-sztrájkot is –, még akkor is, ha a magyar újságíró-társadalom megosztottságát ismerve csekély az esélye annak, hogy valamennyi újságíró és médium csatlakozik.

A kiadványban szerepel a Mérték Médiaelemző Műhely és e blog szerzőjének írása is. A melléklet a jövő héten a Népszavában is megjelenik – a Magyar Nemzetben és a Magyar Hírlapban sajnos nem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr814305013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.