Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.04.19. 19:24 Cenzúraregiszter

Parlamenti közvetítések (2012. április 19.)

2012. április 19-én arról írt a Médiajogfigyelő, hogy az Országgyűlésről szóló törvény tervezete rögzíti azt a gyakorlatot, amely szerint a parlamenti ülésekről csak az erre megbízott társaság közölhet mozgóképeket. Bár a tervezet tárgyilagosságra és objektivitásra kötelezi a közvetítőt, az nem áll a médiahatóság felügyelete alatt, így egyetlen, khm, független szerv sem alkalmazhat szankciókat vele szemben.

A parlamenti közvetítések történetét és szabályozásuk dilemmáit korábban Lampé Ágnes dolgozta fel a Médiakutatóban közölt írásában.

A(z egyébként Nyugat-Európában sem példátlan) közvetítési gyakorlat azért aggályos, mert monopóliumot ad egyetlen társaságnak a nyilvánosság legfontosabb fórumán, a parlamenti ülésteremben történtek közvetítésére – és cenzúrázására. A parlamentből a nyomtatott sajtónak tudósító újságírók beszámolóiból tudni, hogy a közvetítő nem mutatja a gyakran üresen tátongó széksorokat, a padok alatt felgyűlő szemetet, a bóbiskoló vagy éppen a laptopjukon tetrist játszó képviselőket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr114461680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.