Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.04.21. 10:32 Cenzúraregiszter

Hit- és erkölcstan (2012. április 21.)

2012. április 21-én az NMHH sajtóközleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a médiahatóság a 2012 elején megváltozott filmtörvény alapján korhatár-besorolásra vonatkozó szabályozást dolgozott ki, „így a mozikban vetített filmeknél is kötelező lett a 12-es, 16-os vagy 18-as karika mellett a 6 éven aluliaknak nem ajánlott kategória feltüntetése”.

Ugyanezen a napon az Index arra hívta fel a figyelmet, hogy Kövér László ideiglenes házelnök a HírTV-nek nyilatkozva a Scmitt-gate kapcsán „néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristaként” utalt azokra az újságírókra, akik a HVG Online-on leleplezték az exelnök plágiumbotrányát. Kövér egyébként az interjú nagyobb részében arról értekezett, hogy az országgyűlés egyes tagjai gyakran méltatlan hangvételű felszólalásokra, gyűlölködő beszédre ragadtatják magukat. Az ideiglenes házelnök öniróniára való hajlama derűs színt hoz az egyébként bosszantóan humortalan magyar közéletbe.

Szintén aznap a Magyar Nemzet Online azt írta, hogy 2013 szeptemberétől az általános iskolákban kötelezően választható módon bevezetik a hit- és az erkölcstant. A dolog több okból is aggályos. Egyrészt azért, mert a papok iskolai jelenléte elmossa az egyház és az állam közti határt; aki hittanra akar járni, menjen a templomba. Másrészt azért, mert a transzcendensnek semmi keresnivalója az iskolában, az iskola a tudomány – vagyis az empíria – háza. Harmadrészt azért, mert a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, gyermekük az egyházi vagy a világi nevelést választja-e, amivel olyan magánjellegű adatot adnak ki családjukról, amellyel később vissza lehet élni; a hit magánügy, nem közügy. Negyedrészt pedig azért, mert a szülők sosem hatalmazták fel az államot gyermekeik nevelésére; az iskola feladata egy ideális világban az oktatás volna.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr904464378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.04.22. 07:38:09

- Miért jó Áder?
- Mert nem kövér.

Keljfeljancsi, Áder Jancsi!
Magyar fejlesztésű politikai játék videója látható itt, jobb, mint a Barbie!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2054_keljfeljancsi_ader_jancsi
Nem talpra, magyar!
süti beállítások módosítása