Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.20. 07:43 Cenzúraregiszter

2012. január 19. csütörtök (Szólásszabadság: tíz alapelv)

Nem magyar vonatkozású, mégis érdekes hírt jelent Timothy Garton Ash kezdeményezése, a FreeSpeechDebate. Az elképzelés lényege, hogy a globális média korában a szabad szólásról is globális kontextusban kell gondolkodni, mert ma már "mindannyian szomszédok vagyunk: az interneten és a mobiltelefonon keresztül négymilliárd embert érhetünk el, ami soha nem látott lehetőséget kínál a szabad szólásra". A TGA által vezetett nemzetközi csoport, amely az Oxfordi Egyetem diákjainak bevonásával működik, de támogatja például Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is, tíz olyan alapelvet bocsát vitára, amelyet világszerte érvényesnek tart. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. bekezdéséből kiinduló elvek nyersfordításban a következők:

  1. Nekünk - valamennyi embernek - jogunk van  az önkifejezésre (We - all human beings - must be free and able to express ourselves),  valamint arra, hogy határokra való tekintet nélkül információkat és gondolatokat terjesszünk és ismerjünk meg.
  2. Megvédjük az internetet és valamennyi kommunikációs formát attól, hogy a köz- és magánhatalmak illegitim módon avatkozzanak be szabadságukba.
  3. Nyitott és sokszínű médiát követelünk és  teremtünk annak érdekében, hogy tájékozott döntéseket tudjunk hozni, és korlátok nélkül vehessünk részt a politikai életben.
  4. Az emberek közötti valamennyi különbségről nyíltan és civilizált hangnemben beszélünk.
  5. Nem ismerünk tabut az ismeretek megvitatása és terjesztése terén.
  6. Nem fenyegetünk senkit erőszakkal, és nem fogadjuk el, ha erőszakos fenyegetéssel próbálnak megfélemlíteni bennünket.
  7. Tiszteletben tartjuk a hívőket, de nem feltétlenül tiszteljük hitük tartalmát.
  8. Valamennyiünknek jogunk van a magánéletre, de elfogadjuk magánéletünk nyilvánosságát, ha és amennyiben a köz érdeke úgy kívánja.
  9. A tisztességünkbe gázoló megjegyzéseket elutasítjuk, de a legitim vitát nem korlátozzuk.
  10. Szabadságunkban áll a szólásszabadságra vonatkozó valamennyi olyan korlát megkérdőjelezése (to challenge all limits), amelyet a nemzetbiztonságra, a közrendre és a [köz]erkölcsre hivatkozva állítanak.

A szólásszabadságról az elsősorban a neten folyó globális vita tétje az, hogy meg lehet-e állapítani olyan kommunikációs normákat, amelyek "határok nélkül" - vagyis valamennyi kultúrában, a politikai és a vallási hagyományokra való tekintet nélkül - érvényesek. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni az úgynevezett áldozattesztet, amely szerint az egyetemes emberi jogok azért egyetemesek - vagyis kultúrafüggetlenek -, mert minden embert megilletnek. Ezt a tézist igazolandó Michael Kunczik Cees J. Hamelinket idézi: "Ha bárkinek kétségei lennének afelől, hogy az alapvető emberi jogok univerzálisak-e, kérdezze meg az emberi jogi sérelmek áldozatait." Így a szólásszabadság kérdésében sem a hatalmasok véleménye a mérvadó, hanem az elnyomottaké: azoké, akiket akadályoznak a szabad szólás gyakorlásában.

A magyar médiaszabályozás szempontjából egyébként különösen a 10. vitapont lehet érdekes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr383592244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása