Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.05.08. 06:48 Cenzúraregiszter

Feketelista Egerben (2012. május 8.)

2012. május 7-én a stop.hu arról számolt be a birtokába került hangfelvétel alapján, hogy Eger város önkormányzatának Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának ülésén felmerült egy olyan feketelista ötlete, amely azon művészek nevét tartalmazza, akiket baloldali és liberális kötődésük miatt nem hívhatnak meg önkormányzati rendezvényekre. Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. elnöke, volt önkormányzati képviselő szerint például Székhelyi József színművészt azért nem lehet meghívni, mert „egy SZDSZ-es büdös zsidó”. Orosz Lászlóné, a bizottság elnöke, aki a Fidesz és a KDNP közös jelöltje volt, ehhez azt fűzte hozzá, hogy: „Most megtehetjük.” Az ülés több résztvevője – megfeledkezve a hangfelvételről – azt kérte, hogy a fenti mondatok ne szerepeljenek a jegyzőkönyvben. Pataki Zsuzsa, az Egri Művészetek Háza ügyvezető igazgatója azt is elmondta: korábban már kérte Csákvári Antal képviselőt, állítson össze egy listát azokról az előadóművészekről, akik „nemkívánatosak” Egerben, annak érdekében, hogy a hasonló anomáliákat a jövőben el lehessen kerülni.

Ismert, hogy Székhelyi ellen a rendőrség néhány évvel ezelőtt nyomozást rendelt el azzal a váddal, hogy megsértette a Himnuszt. A nyomozás Székhelyi felmentésével végződött.

Az ügyről sem a Magyar Rádió Esti Krónikája, sem a Magyar Televízió esti Híradója nem tartotta fontosnak beszámolni. A kínos cenzúraügyet egyszerűen cenzúrázta a közmédia. Az RTL Klub esti Híradója ugyanakkor részletes tudósítást szentelt az ügynek.

Az, hogy egyes kormánypárti politikusok miként gondolkoznak a liberálisokról és a zsidókról, nem újság. A lényeg alighanem abban a mondatban rejlik, hogy ha megtehetik, hát meg is teszik – mármint a művészeti kérdések politikai alapon való elbírálását.

Az eset azt az egyszerű tételt támasztja alá, hogy hatalom centralizációja, a belső fékek és ellensúlyok hiánya önkényes és rossz döntésekhez vezet. Mint e blogban többször utaltam már rá, a demokrácia mint politika rendszer nem a bizalmon, hanem a bizalmatlanságon alapul. Ott, ahol visszaélést lehet elkövetni, előbb-utóbb visszaélést követnek el. Ez éppúgy áll a de facto hatalmi monopóliumot élvező politikai testületekre, mint a közszolálgati hírmonpóliumot gyakorló MTI Hírcentrumra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr44495393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása