Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.01. 14:57 Cenzúraregiszter

2012. január 1. vasárnap

2012. január 1-én sem a Kossuth Rádió Déli Krónikája, sem a Magyar Televízió Esti Híradója nem számolt be arról, hogy az előző napon este 6 órakor tömegdemonstrációt tartottak a Kossuth téren a szólásszabadság és a harmadik köztársaság védelmében. A rendezvényen bejelentették a Tiszta Kezek Mozgalom létrejöttét is. Az eseményen több ezren vettek részt.

Ugyanezen a napon hatályba lépett a 2011. évi CCXI. törvény a családok védelméről, amelynek 5. paragrafusa kimondja, hogy az "[e] törvényben foglalt célok és a gyermekek védelme érdekében a médiaszolgáltatók kötelesek szolgáltatásaikat a házasság intézményének, valamint a család és a gyermeknevelés értékének tiszteletben tartásával nyújtani."

Ugyancsak ezen a napon lépett hatályba az új alaptörvény, amely - a világon valószínűleg, Európában pedig bizonyosan egyedülálló módon, de az 1949/1989-es alkotmány által teremtett hagyományt követve - kétharmados parlamenti többséghez köti a médiatörvény elfogadását vagy módosítását (IX. cikk 3. pont). Az alaptörvény - akárcsak a régi alkotmány - azt is kijelenti, hogy "[a] köztársasági elnök személye sérthetetlen" (12. cikk 1. pont).

 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr433511159

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelenfke 2012.01.04. 11:28:53

Büszkén jelentem, hogy a 90.9 Jazzy rádió kitiltott a facebook-oldaláról, valószinüleg azért, mert szóvátettem jan. 2-án éjféltájt, hogy még mindíg a 18 órás híreket olvassák be. (Gyülekezik a tömeg az Operánál)
Hja, a hírek a Médiatanács (mi a fene az?) támogatásával készülnek, ezt pedig meg kell szolgálni!
süti beállítások módosítása