Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.05.03. 08:01 Cenzúraregiszter

Freedom House, Kossuth Rádió stb. (2012. május 3.)

2012. május 3-án a Kossuth Rádió Reggeli Krónikája összeállítást sugárzott a Freedom House legújabb jelentéséről, amely leminősítette Magyarországot (lásd az előző napi bejegyzést). A riporter telefonon még május 2-án megkérdezett engem is, ám a telefoninterjút már erősen, hm, megszerkesztve tette adásba. Abból a mondatomból például, hogy (körülbelül) „...a sajtószabadság nemcsak a szólás, de a tájékozódás szabadságát is magában foglalja, beleértve a földfelszíni közszolgálati és kereskedelmi televíziókból való tájékozódás jogát is, ám az utóbbiakból ma számos dologról nem lehet informálódni, mert a közszolgálati média elfogult, a kereskedelmi média pedig apolitikus hírműsorokat sugároz”, a mondat második fele egyszerűen lemaradt – az ugyanis, hogy „ám az utóbbiakból ma számos dologról nem lehet informálódni, mert a közszolgálati média elfogult, a kereskedelmi média pedig apolitikus hírműsorokat sugároz”. A megszerkesztett anyagból hiányzott az a rész is, amelyben arról beszéltem, hogy nem a Freedom House az egyetlen szervezet, amely szerint csökkent Magyarországon a sajtó szabadsága. Hiányzott belőle az is, amelyben azt fejtegettem, miért jobb a többpárti médiafelügyelet az egypártinál (t.i. a belső fékek és ellensúlyok miatt).

A riporter ugyanakkor megszólaltatta Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárt is, aki arról beszélt, hogy Magyarországon ma a média szabadsága csorbítatlan. Vajon mire számított a riporter? Talán nem a média szabadságát korlátozó kormányzat képviselőjét, hanem inkább azokat az újságírókat-szerkesztőket kellett volna megszólaltania, akik ma úgy érzik, politikai nyomás alatt kell dolgozniuk. Ha a jogok csorbításáról van szó, nem a jog csorbítójának, hanem a jogcsorbítás elszenvedőjének a véleménye hiteles. Bolond lenne a kormány elismerni, hogy korlátozza a sajtó szabadságát.

Kovács Zoltán azt is elmondta, szerinte a Médiatanács nem politikai, hanem független szakértői testület. Azt nem említette, hogy a testület elnöke, Szalai Annamária a Fidesz volt tagja és országgyűlési képviselője, és a testület valamennyi tagját a Fidesz jelölte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr244485718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása