Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.05. 18:21 Cenzúraregiszter

2012. január 5. csütörtök

2012. január 5-én a Közép-európai Egyetemen működő Center for Media & Communication Studies angol nyelven közzétette a magyar médiaszabályozással foglalkozó tanulmányát. A 186 oldalas, Amy Brouillette által szerkesztett kutatási jelentés azt vizsgálja, hogy a magyar médiatörvények megfelelnek-e az Európai Unió és az uniós tagállamok normáinak és gyakorlatának. Összefoglalója szerint "[a] szakértői vélemények azt jelzik, hogy a magyar médiaszabályozás az esetek többségében nem áll összhangban a hivatkozott európai jogszabályokkal és azok alkalmazásával." A tanulmány válasz a magyar kormány korábbi  állásfoglalására, amely részletesen az NMHH kiadványában olvasható (a 198. és a 210. oldal között).

Ugyanezen a napon Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyi kérdésekkel foglalkozó biztosa "A magyarországi médiapluralizmus védelmében" című blogbejegyzésében "aggasztónak" nevezi a magyar médiakörnyezetet.

Ugyancsak ezen a napon a Kunigunda utcában december 10-e és 31-e között éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka sajtótájékoztatón jelentette be: bírósághoz fordul, mert nem engedték be az MTVA épületébe. Munkaviszonyukat az MTVA korábban rendkívüli felmondással szüntette meg, ám szerintük a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének vezetőiként jogukban áll belépni arra a munkahelyre, ahol szakszervezetük tagjai dolgoznak.

Ezen a napon az Európai Parlament szocialista frakciója is csatlakozott a zöld és a liberális frakció január 4-ei kezdeményezéséhez, amelyben a demokratikus alapjogok megsértésére hivatkozva eljárást kezdeményeztek Magyarország ellen.

Szintén január 5-én közölte az Index a Médiatanács válaszát, amelyben a testület a hírportál korábbi állításaira reagálva azt közli: a Klubrádió pályázatának elutasítása során a törvényi előírásoknak megfelelően, transzparens módon járt el. A Médiatanács válasza nem tesz említést arról, hogy a pályázati kiírást ugyanez a testület fogalmazta meg. Arról sem szól, hogy a Klubrádió frekvenciavesztésével mintegy 400 000 hallgató vesztette el leggyakrabban hallgatott rádióállomását.

Ugyanezen a napon jelent meg Orbán Sándornak, a South East European Network for the Professionalisation of Media igazgatójának írása az Index on Censorship oldalán. A szerző angol nyelven ismerteti a magyarországi médiahelyzet legfrissebb fejleményeit. Mint írja, "az állami médiumok szoros kormányzati ellenőrzés alatt állnak".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr983522491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása