Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.18. 13:25 Cenzúraregiszter

2012. január 18. szerda (A többség zsarnoksága)

2012. január 18-án a Nem tetszik a rendszer?! friss blogbejegyzése arról számolt be, hogy a rendőrség nem vette tudomásul a mozgalom 2012. március 15-ére bejelentett tüntetését, mert a Fővárosi Önkormányzat egész napra lefoglalta az Erzsébet-hidat. Tavaly, 2011. március 15-én, a sajtószabadság napján a fővárosi Szabad sajtó útján rendezte az Egymillióan a sajtószabadságért!-csoport az első nagyobb tiltakozó megmozdulást az akkoriban - 2011. január 1-én - hatályba lépett médiatörvények ellen. Valamivel később az Index arról adott hírt, hogy a főváros és a kormány Budapest szinte egész belvárosát az ünnep idejére. Az immár nem is pusztán szimbolikus térfoglalás jól szemlélteti a Fidesz többségidemokrácia-szemléletét: a győztes mindent visz, a többiek pedig - nos, azok magukra vessenek. A liberálisok az ilyet a többség zsarnokságának nevezik. John Stuart Mill írta, hogy: "Szükség van védelemre az uralkodó vélemény és uralkodó érzelem zsarnoksága ellen is; a társadalom ama hajlama ellen, hogy a polgári büntetőjogtól eltérő eszközökkel magatartás-szabályokként rákényszerítse saját eszméit és gyakorlatát azokra, akik más véleményen vannak; hogy béklyóba verje a fejlődést, és ha lehet, meghiúsítsa az egyéniség olyan irányú kibontakozását, ami nincs összhangban az általa megszokottal.” A gyülekezési jog a kommunikációs jogokkal rokon jog; ahol a gyülekezési jogot aránytalan mértékben korlátozzák, a szólásszabadság is csorbul. (És ennek kapcsán egy személyes megjegyzés: a blogger meggyőződése, hogy az emberi boldogsághoz a szabadságon keresztül vezet az út. Az, akit korlátoznak személyisége kiteljesítésében, nem lehet boldog. A többség nevében bármilyen ürüggyel indokolatlan mértékben korlátozni a kisebbség vagy az egyén szabadságát: erőszak. Visszaélés az állam hatalmával. És mint ilyen, illegitim, még ha formálisan talán legális is. Ez természetesen áll a szólás- és a gyülekezési szabadságra is.)

Ugyanezen a napon Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke a szabad magyar sajtóért aggódó levelet küldött Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek. Figyelemre méltó, hogy a levél címzettje nem Orbán Viktor miniszterelnök. A levél szövege a Médiajogfigyelőn olvasható. Az Európai Parlamentben is Magyarország volt a téma. A liberális frakció vezetője, Guy Verhofstadt bírálta a médiatörvényt is.

Ugyanaznap - szintén az Index beszámolója szerint - Parti Nagy Lajos letiltotta műveinek közlését a Magyar Rádióban, mondván "a hatalom által einstandolt, szócsövesített médiában nem hajlandó szerepelni".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr993573645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása