Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.03.12. 18:33 Cenzúraregiszter

2012. március 12. (A Cenzúraregiszter a Magyar Nemzet Online-on)

2012. március 12-én a Magyar Nemzet Online munkatársa gúnyos hangvételű írásban elemezte a Cenzúraregisztert és más hasonszőrű honlapokat, köztük a Mérték Médiaelemző Műhelyét és az Emasát. Köszönet érte.

A szerző, Bíró Mátyás azon ironizál, hogy „diktatúrában élünk és kedvenc lapjainkhoz, pölö a Népszabihoz vagy a 168 Órához is csak szamizdatként lehet hozzájutni ... egyre nehezebb kijátszani a médiaterror és cenzúra éber őreinek figyelmét”.

Csak a pontosság kedvéért jegyzem meg, hogy ezek a gondolatok nem tőlem származnak. Én csupán azt állítom, hogy a sajtószabadság helyzete ma rosszabb Magyarországon, mint korábban volt, valamint rosszabb, mint a legtöbb kelet-közép-európai és szinte valamennyi nyugat-európai országban. Mint korábban írtam – kár, hogy ez elkerülte a szigorú recenzens figyelmét –, egy országban nem feltétlenül cenzúra vagy sajtószabadság van, mert a két végpont között számos fokozat lehet. Ezért szokták a sajtószabadság helyzetét a korábbi állapothoz és más országok párhuzamos állapotához hasonlítani, mint azt a Reporters Without Borders és a Freedom House is teszi.

Továbbá azt állítottam, hogy az Orbán-kormány a média fősodrát vonta a felügyelete alá. Az, hogy mit írnak a kis példányszámú napi- és hetilapok, valamint a honlapok, nem érdekli. Mindaddig ugyanis, amíg ezek működhetnek, nevetve mutathat rájuk: Mit akartok? Hát sajtószabadság van! Ha nem lenne, ti sem beszélhetnétek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr434312511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása