Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.05.15. 18:11 Cenzúraregiszter

Lex Klubrádió

Orbán Viktor és a Fidesz már régóta így focizik. Előbb megnézik, hová gurult a labda, majd odatolják a kaput, és büszkén közlik, hogy: Gól!!

Ez történt a Klubrádióval is. Az Index 2012. május 15-ei beszámolója szerint előző éjszaka az országgyűlés Szabó Csaba fideszes képviselő módosító indítványát elfogadva (vagyis megint a pártokkal és az érintettekkel való előzetes egyeztetés nélkül) módosította a kétharmados médiatörvényt. A törvénymódosítás felülírja a Klubrádió még az ORTT kiírásán elnyert, közösségi rádióként benyújtott, majd utóbb a bíróság által is megerősített 92,9 mHz-es frekvenciára szóló pályázatát, mégpedig úgy, hogy azon csak kereskedelmi állomás működhet, vagyis az állomásnak több tíz millió forintos éves koncessziós díjat kell majd fizetnie. A burkolatlanul balos Klubrádió jobbos pandanja, a Lánchíd Rádió közösségi rádióként egy fillért sem fizet a saját frekvenciájáért. A fenti hasonlatnál maradva: a Fidesz felé lejt a pálya. A fene tudja, mi ebben az élvezet. Ez már nem játék.

A törvénymódosítás arra is felhatalmazza a Médiatanácsot, hogy „közfeladat ellátása érdekében” pályáztatást nélkül osztogasson három évre szóló frekvencia-koncessziókat. Ha szabad ilyen erősen fogalmazni: nem biztos, hogy ez maradéktalanul megfelel a jogállamiság valamennyi kritériumának. A frekvenciák köztulajdonban állnak. A pályáztatás nélküli (f)osztogatásuk sérti a versenyzők egyenlő esélyeinek elvét, az önkényes, transzparenciát nélkülöző frekvenciaosztás sértheti a közönség sokszínű kínálathoz fűződő jogát.

Ugyanezen a napon arról számolt be a Népszabadság Online, hogy átalakítják – pontosabban leépítik – a Magyar Távirati Irodát. Az intézménynek csupán 49 dolgozója marad, a többit a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap alá rendelik. Jelentős mértékben csökkent az MTI költségvetése is. Nem világos, hogy ilyen átalakítást törvényi felhatalmazás nélkül hogyan lehet végezni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr44514902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

break 2012.05.15. 18:46:34

Ez kiscit duhosebbre sikerult, mint az eddigiek. Persze eleg elkepeszto amit a kormanypart muvel. De azert szernitem jobban illene a bloghoz az eddighiez hasonlo, targyilagos hangnem.

Cenzúraregiszter 2012.05.15. 19:05:57

Ez a döntés szerintem vízválasztó. Mindeddig lehetett úgy érvelni, hogy a 2010-es médiatörvény ugyan konzervatív szellemű, de önmagában koherens jogszabály. A mostani döntés azonban nyíltan cinikus, és egyetlen koncepciót tükröz: erővel is le kell nyomni a Klubrádiót. Számomra arról árulkodik, hogy a józan érveknek itt nincs helyük.
süti beállítások módosítása