Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.04.10. 20:02 Cenzúraregiszter

Próbaperek az előítéletes műsorok miatt (2012. április 10.)

2012. április 10-én arról számolt be a Népszabadság, hogy az idén alakult CivilMédia nevű csoport – amelynek célja a médiaszabályozás civil kontrolljának erősítése – három tévéműsor ügyében készül a bírósághoz fordulni. Kárpáti József, a szervezet egyik alapítója úgy véli: a TV2 napló című műsorának „Otthagyottak” című riportja, a HírTV Keresztmetszet című műsorának gyöngyöspatai beszámolója, valamint a Magyar Televízió Cigányút című műsora a hátrányos helyzetű kisebbségeket, különösen a romákat sztereotip, a negatív előítéleteket felerősítő módon mutatja be, ami sérti a kiegyensúlyozottság kötelezettségét. A szervezet először a médiahatósághoz fordult, amely az első két műsor esetében elutasította a panaszt, a harmadik esetében még nem hozott döntést.

A cigányságot a magyar sajtó és média nagyobb része valóban előítéletesen mutatja be – jól illusztrálja ezt Bernáth Gábor és Messing Vera tartalomelemzése, amelyet a Médiakutató 2012. tavaszi száma közöl. A CivilMédiának abban is igaza lehet, hogy az egyoldalú ábrázolás erősítheti a romákkal szembeni előítéletességet – bár valószínűbb, hogy a média csupán tükrözi a társadalom előítéletességét, és az előítéletesség valódi okait máshol (például az emberek pszichés szükségleteiben és a gazdasági válságban) kellene keresni.

Ugyanakkor azonban a CivilMédia módszere vitatható. Nem volna szerencsés, ha szerkesztési kérdésekben a bíróságok döntenének – vagy ha a műsorszerkesztők fél szemmel a bíróságra sandítva hoznák meg szakmai döntéseiket. A vélemények sokszínűségébe bele kell férniük a téves, előítéletes, egyoldalú nézeteknek is. A korlátozás és a tiltás helyett, úgy gondolom, helyesebb volna azt sürgetni, hogy – a közszolgálati televízióban vagy pályázati támogatás útján a magánmédiában – több műsor jelenjen meg a romákról, árnyaltabb és sokoldalúbb képet festve róluk (lásd még a Cenzúraregiszter március 20-ai és 24-ei bejegyzéseit).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr784381627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása