Know your place and shut your face_5

Cenzúraregiszter

„…a cenzúrázott sajtónak demoralizáló hatása van. A Rossz potenciális forrása, amelytől elválaszthatatlan a képmutatás, és ebből az alapvető hiányosságából ered minden további hibája. A kormány csak a saját hangját hallja, tudja is, hogy csak a saját hangját hallja, de mégis azzal áltatja magát, hogy a nép hangját hallja, és megköveteli az emberektől, hogy ők is elfogadják ezt az önámítást. Az emberek elmerülnek a politikai babonákban, részben belesüppednek a hitetlenségbe, vagy teljesen elfordulnak az állam ügyeitől, magánemberek gyülevész tömegévé válnak. Mivel a szabad írást törvénytelennek kell tekinteniük, hozzászoknak ahhoz, hogy a törvénytelent szabadnak, a szabadságot törvénytelennek tekintsék. Így pusztítja el a cenzúra az állam szellemét.” (Karl Marx, 1842)

Friss topikok

Címkék

A Cenzúraregiszter 2012. január 1-e óta figyeli a sajtószabadság helyzetével kapcsolatos fejleményeket. Bajomi-Lázár Péter szubjektív szemléje, sajtóhírek alapján.

2012.01.16. 12:52 Cenzúraregiszter

2012. január 16. hétfő (Bulvárkacsa)

2012. január 16-án arról számolt be a Népszabadság, hogy a fideszes vezetésű Debrecen január 14-én rendezett báljára nem engedték be a városvezetéssel szemben kritikus vagy.hu munkatársát, arra hivatkozva, hogy a hírportál - a médiatörvénnyel dacolva - nem regisztráltatta magát az NMHH-nál. A városvezetéssel ez ügyben folytatott levelezéséről a portál itt számol be. A Népszabadság arról is hírt adott, hogy a bálba nem engedték be az RTL Klub és a TV2 kameráit sem, mondván, ha szükségük van felvételekre, vásárolják meg azokat a Debrecen Televíziótól.

Ugyanezen  napon Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője minősíthetetlen "bulvárkacsának" nevezte a Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben megfogalmazott plágiumvádakat; a köztársasági elnök lemondását az Index által megkérdezett kormánypárti politikusok valószínűtlennek tartották. Mint ismert, a hvg.hu cikke után az ügy az egész magyar sajtót és médiát bejárta. Az eset e blog szempontjából csak azért érdekes, mert arra utal: a közkeletű vélekedéssel szemben a sajtó által feltárt botrányos visszaéléseket ritkán követi az érintett politikusok lemondása, ám annál gyakrabban a feltárt visszaélések bagatellizálása. Ez esetben a politikus nem bajlódott azzal, hogy érdemben válaszoljon a megfogalmazott kritikákra, ellenben megkérdőjelezte a hírforrás morális alapját azzal, hogy a nagy múltú minőségi hetilap hírportálját bulvárnak nevezte.

Szinén ezen a napon arról írt az eMasa, hogy az Európai Újságíró Szövetség arra kéri az Európai Bizottságot: az uniós és a magyar jog összevetése során vizsgálja a médiaszabadság helyzetét is, és fontolja meg a Lisszaboni Szerződés 7. pontjának alkalmazását - ez lehetővé teszi, hogy az Európai Unió szankciókat rójon a renitens tagállamokra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cenzuraregiszter.blog.hu/api/trackback/id/tr373554881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása